Welcome
2018 Valley Intro's
2017 Valley Intro's
2016 Valley Intro's
2014-15 Intro's
2013 Valley Intro's
2012 Valley Intro's
2011-09 Intro's
2008-05 Intro's
Hosta archive
Hosta Archive A-F
Allegan Fog
American Masterpiece
Antoinette
A Many-splendored T.
Arch Duke
Beauty Little Blue
Belle of the Ball
Blue Hawaii
Blue Mammoth
Blue Mouse Ears
Blue Suede Shoes
Breeder's Choice
Butternut Hill
Crystal Chimes
Cranberry Wine
Confused Angel
Déjà Blu
Doctor fu Manchu
Dorset Clown
Early Times
El Niño
Empress Wu
Extreme
Fire Island
Flemish Sky
Hosta Archive F-M
Hosta Archive N-S
Hosta Archive T-Z
Hosta's hybridizing
New Valley seedlings
Hosta articles
Hosta pictures
Guestbook
Search Engine
Contact
Sitemap
Hosta Valley Book

 

Hosta 'El Niño'

(P.TH. Warmerdam, 2002)

 

Hosta 'El Niño' is één van de grote commerciële successen van de laatste paar jaren. Deze boeiende en aansprekende Nederlandse introductie van hosta kweker Warmerdam is in grote hoeveelheden op de markt gebracht, zowel in Amerika als Europa. Daardoor was hij het afgelopen jaar ook makkelijk te verkrijgen tegen een schappelijke prijs en dat zal ook wel zo blijven in de komende jaren.

Hosta 'El Niño' is een Hosta Tardiana (Eric Smith) met een mooi wit randje. In het voorjaar is dit randje eerst nog een korte tijd geel, maar daarna wordt hij vrij snel wit. Zoals alle Tardiana-achtigen heeft ook deze 'El Niño' prima eigenschappen op het gebied van bladsubstantie, groei, ziektegevoeligheid etc. Ook deze 'El Niño' blijft tot laat in het seizoen in zeer goede staat, zowel qua bladvorm als ook qua bladkleur.

 

Blad detail van Hosta 'El Niño'

Er gaan verschillende verhalen rond over de afkomst van deze Hosta. Volgens een aantal Hosta catalogi is deze Hosta 'El Niño' een zaailing van Hosta 'Halcyon'( Eric Smith, TF1 x 7) en geselecteerd uit honderden zaailingen. Hosta kenners weten beter en denken dat deze El Niño veel eerder een T.C. (weefsel kweek) sport is van Hosta 'Halcyon'.

De naam El Niño betekent 'kleine jongen' in het Spaans. Ook staat El Niño voor de weersveranderingen die nu plaats vinden door opwarming van de aarde en bepaalde zeestromen.

 

Hoewel Hosta 'El Niño' ook in Amerika veel verkocht wordt, is deze hosta niet de enige witgerande Halcyon die er is. Zo is er in Amerika, maar ook hier in Europa (in beperkte mate), ook een wit- gerande Halcyon in omloop met de naam 'First Frost'. Deze Hosta 'First Frost' is door Patricia Scolnik en Bob Solberg (2002) geïntroduceerd. Ook dit is een T.C. sport uit Hosta 'Halcyon'.

Hij verschilt met 'El Niño' doordat First Frost in het voorjaar langer een gele rand behoudt en dus later wit wordt. De breedte van de witte rand bij deze beide hosta's is zo goed als identiek.

 

De foto's zijn gemaakt door Jeroen Linneman.

© All work on this website is copyright to Hostavalley.com (Jeroen Linneman). This includes all images.